Prima pagină » EXCLUSIV » DEPRESIA în perioada sărbătorilor de iarnă. Dr. Dorina Maria Onița: „Realitate trăită de mulți oameni, există încă mitul că depresia trece de la sine”

DEPRESIA în perioada sărbătorilor de iarnă. Dr. Dorina Maria Onița: „Realitate trăită de mulți oameni, există încă mitul că depresia trece de la sine”

DEPRESIA în perioada sărbătorilor de iarnă. Dr. Dorina Maria Onița: „Realitate trăită de mulți oameni, există încă mitul că depresia trece de la sine”

Atmosfera festivă a sărbătorilor de iarnă este un moment magic al anului, plin de bucurie, lumină și tradiții care reunesc oamenii. În această perioadă, fiecare colț al lumii este invadat de o stare de sărbătoare, orașele, străzile și casele sunt împodobite cu lumini colorate, ghirlande și ornamente. Luminile strălucitoare pe străzi creează o atmosferă de basm, împodobirea bradului  este un moment special pentru fiecare familie, aroma de scorțișoară, vanilie, portocală și vin fiert este inconfundabilă în perioada sărbătorilor. Colindele și cântecele de iarnă răsună peste tot în această perioadă și răspândesc o stare de bucurie specială, plină de căldură și emoție.

În mod paradoxal, însă, această perioadă – în care predomină bucuria și festivitatea – poate accentua sentimentele de tristețe și singurătate pentru anumite persoane.

Dacă tristețea este un sentiment firesc în anumite momente ale vieții, o tristețe intensă și prelungită își poate pune o amprentă alarmantă asupra celui sau celei care trece printr-o astfel de stare.

„Tristețea este un sentiment care apare firesc în anumite circumstanțe ale vieții noastre, dar tristețea intensă și prelungită, durerea sufletească cum o descriu mulți dintre cei care au trăit-o, poate fi copleșitoare și trece de granițele normalității”, explică dr. Dorina Maria Onița – medic primar psihiatru și medic șef al Centrului de Sănătate Mintală din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad – în exclusivitate pentru Gândul.

Absolventă a Facultății de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, a devenit medic specialist psihiatru în 2002, beneficiind de o pregătire sub îndrumarea unor personalități renumite ale psihiatriei românești, precum acad. prof. dr. Mircea Lăzărescu, prof. dr. Mircea Dehelean și prof. dr. Pompilia Dehelean. După debutul în Centrul de Sănătate Mintală Timișoara, din 2005 coordonează Centrul de Sănătate Mintală Arad, iar din 2015 ocupă funcția de medic șef. Cu o vastă experiență în psihiatrie, expertiză medico-legală și studii avansate în management sanitar, Dr. Dorina Maria Onița îmbină tratamentul clinic cu strategii administrative, contribuind semnificativ la dezvoltarea serviciilor de sănătate mintală și la îmbunătățirea vieților pacienților.

„Persoanele care au suferit în antecedente de depresie sunt mai vulnerabile”

Fenomenul de depresie  în perioada sărbătorilor de iarnă – continuă dr. Dorina Maria Onița – „este o realitate trăită de mulți oameni”.

Această depresie sezonieră poate fi experimentată de oricare dintre noi, chiar dacă iubim sărbătorile de iarnă. Persoanele care au suferit în antecedente de depresie sunt mai vulnerabile și au un risc mai crescut de reapariție  a simptomelor depresive în această perioadă, de asemenea cei care suferă de depresie pot prezenta o agravare a simptomelor.

Acest fenomen este adesea declanșat de o combinație de factori emoționali, psihologici și sociali care pot amplifica sentimentele de tristețe, anxietate și singurătate în timpul acestor perioade festive.

Printre principalii factori declanșatori ai depresiei de sărbători sunt așteptările sociale și presiunea de a fi fericit. Există o presiune culturală și socială de a fi «fericit» și de a te bucura în timpul sărbătorilor, ceea ce poate crea o discrepanță între ceea ce oamenii simt în realitate și ceea ce se așteaptă de la ei.

De asemenea, dacă cineva trece printr-o perioadă dificilă, această presiune poate accentua sentimentele de inadecvare sau izolare. Amintirile dureroase legate de această perioadă, legate de pierderi personale (decesul unei persoane dragi, despărțiri) sau alte evenimente psihostresante, a căror retrospectivă poate alimenta melancolia și tristețea.

Stresul financiar al zilelor noastre, cadourile, reuniunile și diversele cheltuieli asociate cu sărbătorile pot pune o presiune financiară suplimentară pe indivizi, ceea ce poate genera anxietate, frustrare și chiar depresie, mai ales în cazul celor care au dificultăți financiare.

De asemenea schimbările în rutina zilnică, ritmul accelerat al sărbătorilor, întâlnirile sociale, călătoriile și responsabilitățile suplimentare pot întrerupe rutina zilnică și odihna, ceea ce poate duce la oboseală, iritabilitate și stres.

Nu în ultimul rând și poate cel mai important factor declanșator este singurătatea, sărbătorile pot accentua acest  sentiment. Izolarea socială poate deveni copleșitoare, fie că este vorba de persoane care au pierdut pe cineva drag, fie că trăiesc departe de familie, sau persoane care trăiesc singure și care nu au rețea de suport socială. Sfârșitul anului aduce cu el un sentiment de reflecție asupra lucrurilor trăite”, explică dr. Dorina Maria Onița, în exclusivitate pentru Gândul.

Există încă mitul că depresia trece de la sine”

Dr. Dorina Maria Onița mai spune și că „depresia de sărbători se diferențiază de depresia sezonieră, având un debut  în jurul lunii noiembrie sau decembrie și se ameliorează la scurt timp după încheierea noului an și simptomele sunt ușoare sau medii, în timp se depresia sezonieră durează aproximativ 40% din an, începând cu sfârșitul toamnei și începutul iernii până în primăvară și vară, iar simptomatologia este de intensitate mai mare”.

Această depresie de sărbători nu face parte din nosologia psihiatrică, dar este recomandabil să discutați și să cereți ajutor specialiștilor din domeniu care sunt în măsură să identifice severitatea simptomelor și să ajute.

Simptome comune ale depresiei de sărbători sunt:  tristețe profundă sau senzația de gol emoțional, oboseală cronică și lipsă de energie, dificultăți în a te bucura de activitățile care altădată aduceau plăcere, izolare socială și dorința de a evita evenimentele festive, anxietate crescută în legătură cu întâlnirile sociale sau cu pregătirile de sărbători, schimbări în apetitul alimentar și tulburări  de somn, gânduri de inutilitate sau vinovăție, uneori chiar gânduri de suicid.

Există încă mitul că depresia trece de la sine. Ar fi foarte ușor dacă ar fi așa, dar, depresia este o tulburare mintală, o afecțiune medicală care necesită o evaluare atentă, specializată și care necesită  tratament specific , sau psihoterapie în formele ușoare”, avertizează dr. Dorina Maria Onița.

„Depresia de sărbători este o problemă reală și comună”

Dr. Dorina Maria Onița a prezentat, în exclusivitate pentru Gândul, și câteva moduri prin care depresia de sărbători poate fi gestionată.

Planificarea și organizarea  din timp precum și stabilirea unor așteptări realiste pot ajuta la reducerea sentimentelor de copleșire evitând stresul multiplelor responsabilități.

Menținerea unei rutine sănătoase printr-o dietă echilibrată, un program regulat de somn și activitate fizică ne ajută să avem grijă de sănătatea fizică și mentală în timpul sărbătorilor.

Alcătuiți un program cu unele activități care pot ajuta să gestionați aceste simptome, de exemplu: citiți, ascultați muzică, pictați, ieșiți la plimbare, urmăriți emisiuni TV care vă fac plăcere,  faceți exerciții de respirație.

  • Pentru a evita stresul financiar, este util să stabiliți  un buget realist pentru cadouri și alte cheltuieli asociate sărbătorilor.
  • Dacă evenimentele sociale par copleșitoare, puteți alege să participați doar la câteva dintre ele sau să le evitați pe cele care simțiți că vă afectează starea de bine.
  • Vorbiți cu cineva apropiat sau cu un profesionist despre sentimentele de tristețe sau anxietate , exprimarea emoțiilor poate aduce ușurare.
  • Evitați  abuzul de alcool sau alimente, mulți oameni încearcă să își „anestezieze” emoțiile prin consumul excesiv de alcool sau mâncare, ceea ce poate agrava depresia.

Dacă simptomele depresiei de sărbători sunt copleșitoare, consultarea unui psihoterapeut sau  medic psihiatru  poate  oferi sprijin și perspective noi.

Depresia de sărbători este o problemă reală și comună, afectând multe persoane din diverse motive. Chiar dacă sărbătorile sunt percepute ca o perioadă de bucurie și conexiune, este esențial să ne reamintim că nu toată lumea trăiește aceste momente în același mod.

Acceptarea emoțiilor, recunoașterea limitelor personale și căutarea sprijinului sunt  esențiale pentru a depăși această perioadă dificilă”, a mai spus dr. Dorina Maria Onița, în exclusivitate pentru Gândul.


CITEȘTE ȘI:

România este campioană în Uniunea Europeană la supraponderalitate și SEDENTARISM

În România, se înregistrează un număr tot mai ridicat de DECESE cauzate de boli tratabile

Impactul consumului de MĂMĂLIGĂ asupra organismului uman: Cât de benefic este cel mai popular preparat tradițional românesc pentru sănătate

ALERTĂ sanitară în Europa: virusul poliomielitei, detectat în Germania, Spania și Polonia!

Alexandru Rafila, despre boala X: „Nu putem discuta de o ALERTĂ de sănătate, nu e niciun motiv să speriem populaţia”

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele

Citește și